Eerste Hulp Bij Orthodontie

Wanneer je pijn hebt of er iets mis is met de beugel, is het raadzaam direct contact met ons op te nemen. De receptioniste maakt dan een afspraak om de klacht te verhelpen. Bel of mail de praktijk tijdens onze openingstijden op 024 – 3 567 450 of via receptie@ortho-sintanna.nl. 

Krijg je ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of je het probleem kunt verhelpen via onze ortho-EHBO hieronder. In het geval van ernstige pijnklachten kun je een voicemailbericht achterlaten met uw gegevens, de orthodontist neemt dan spoedig contact met op.

Op vakantie kun je het beste proberen een specialist in de buurt te vinden.

Mijn elastiekje zit los

Heb je last van het losse elastiekje? Dan kun je tijdens werkdagen in de middag even langs komen om deze opnieuw vast te zetten. Heb je binnen drie dagen een controleafspraak dan hoef je niet eerder langs te komen.

Draad vaste beugel prikt

Kom tijdens werkdagen in de middag even langs om de draad af te laten knippen. Als je in de avond of in het weekend last hebt van een prikkende draad, knip het draadje dat uitsteekt met een nagelknippertje af.

Lukt het niet om het af te knippen, dan kun je er een bolletje wax op doen of, als je dat niet hebt, een stukje suikervrije kauwgom.

Mijn spalk is gebroken

Maak zo snel mogelijk een afspraak voor het laten maken van een nieuwe spalk.

Mijn TPA (beugel over gehemelte) zit los

Probeer de beugel weer in de buisjes te schuiven. Lukt dat niet, bel dan zo snel mogelijk op voor een afspraak.

Mijn ringetje zit los

Laat indien mogelijk het ringetje zitten. Draag geen elastiekjes meer aan het ringetje. Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Bel zo snel mogelijk voor een reparatieafspraak.

Als het ringetje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang hij er al af is. Soms moet je nog een keer komen om te separeren. (elastiekje tussen uw kiezen).

Ik heb irritaties in mijn mond

Wanneer je net een beugel hebt, moeten jouw wangen en/of lippen een soort eeltlaagje ontwikkelen. Tot die tijd kunnen er soms wat kleine irritaties of blaren ontstaan op jouw wangen, tandvlees of lippen. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over.

Indien je er langer last van hebt, kun je bij de balie een doosje wax krijgen om op jouw beugel te doen. De receptioniste kan jou uitleggen hoe dit werkt.

Beugel drukt op mijn tandvlees

Probeer de beugel alleen s’ nachts te dragen en maak zo snel mogelijk een afspraak. Wij kunnen de beugel zo verstellen dat hij weer goed zit.

Losse beugel is stuk

Laat de losse beugel uit en maak snel mogelijk een afspraak. Wij zullen er dan voor zorgen dat de beugel gerepareerd wordt.

Mijn tanden doen pijn

Wanneer je net een slotjesbeugel hebt, of jouw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen jouw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten jouw tanden en kiezen erg pijn doen, dan kun je eventueel een paracetamol innemen. Na een dag of drie zijn jouw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.

Mijn spalk zit los

Maak zo snel mogelijk een afspraak voor reparatie.

Mijn slotje zit los

Als het slotje helemaal los zit, dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen met een pincet. Heb je er geen last van, laat het dan gewoon zitten. Bel zo snel mogelijk voor het maken van een afspraak om het slotje weer vast te zetten.

Pijn bij dragen blokbeugel

Doordat jouw kaken in een andere stand komen te staan, kan het zijn dat je de eerste dagen spierpijn krijgt in jouw kaken. Dit kan soms aanvoelen als lichte hoofdpijn. Wanneer je hier erg veel last hebt, kun je eventueel een paracetamol innemen..