Verzekering

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar is aanvullend te verzekeren.
Tandheelkunde zit voor kinderen tot 18 jaar in het basispakket.
Maar sinds 1995 zit orthodontie niet meer in het basispakket!
Daarom is het vaak verstandig om orthodontie aanvullend te verzekeren.

Een gemiddelde orthodontische behandeling kost tussen de €2.500 en €3.500. De behandeling duurt vaak zo’n twee tot drie jaar en speelt zich daarom in de regel af in twee à drie verzekeringsjaren. U zult dus al snel zo’n 3 jaar vast zitten aan het betalen van de premie van de aanvullende verzekering als u vergoeding voor orthodontie vanuit de verzekering wenst.

De orthodontische behandeling van uw kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al mee verzekerd zijn als u als ouder zelf uitgebreid aanvullend verzekerd bent. Uw kind kan dan gratis mee-verzekerd zijn in dit uitgebreide aanvullende pakket. Soms is het zo dat u voor het kind zelf een aparte aanvullende verzekering dient af te sluiten (bijvoorbeeld bij Menzis). Dit alles verschilt echter van verzekeraar tot verzekeraar en van pakket tot pakket. Informeert u zich vooral goed bij uw verzekeraar.

Overzicht verzekeringen 2024

Het is elk jaar weer lastig om te beoordelen welke verzekering het beste bij uw kind past. Daarom hebben wij voor u een overzicht gemaakt van een aantal veelvoorkomende opties in de leeftijdscategorie 0-18 jaar.

‘De Kleine Lettertjes’

 • A.S.R. vergoedt in het eerste jaar nadat u de aanvullende verzekering heeft afgesloten maximaal €500.
  Vanaf het tweede jaar kunt u de rest van het verzekerd bedrag aanspreken.
 • ONVZ en VvAA vergoeden €1.000 per behandeljaar en dat doen ze afhankelijk van de aanvullende verzekering 2 of 3 jaar. Dat zijn dus geen kalenderjaren! Als u of de orthodontist de 1e declaratie indient, bepaalt ONVZ/VvAA de zogenaamde startdatum. De startdatum is het beginpunt van de vergoeding. Meestal is dat de datum van het 1e consult. Vanaf de startdatum vergoeden zij 12 maanden orthodontie tot maximaal € 1.000. En de 12 maanden daarna ook. Voor Topfit geldt nog een 3e periode van 12 maanden waarin ze maximaal € 1.000 vergoeden. Bij de 18de verjaardag stopt het altijd.
 • Te jong? Vindt de orthodontist tijdens een 1e consult dat uw kind beter kan wachten met een beugel? Dan kan het voordelig zijn dit consult zelf te betalen.
  Anders start de vergoeding al voordat de behandeling echt begint. Dit kan u veel vergoeding kosten. Dit zult u zelf in de gaten moeten houden, want de nota gaat in in de regel rechtstreeks naar uw verzekeraar.
  Omdat de tarieven vast liggen en nooit precies zo over de jaren gespreid kunnen worden, zal de daadwerkelijke vergoeding anders uitpakken. Dit komt omdat in het ene jaar de €1.000 niet gehaald wordt qua kosten en in een ander jaar de €1.000 juist overschreden wordt. Daarom staat in de tabel het jaarbedrag vermeld.
 • Menzis Tandverzorgd 750
  Kinderen zijn bij Menzis niet meeverzekerd met hun ouders/verzorgers wat kosten voor orthodontie betreft. Kinderen hebben hun eigen TandVerzorgd 750 nodig. Ze krijgen niet automatisch dezelfde tandartsverzekering als hun ouders. U zult die zelf moeten afsluiten. Deze verzekering kost tot het 10de levensjaar niets, en daarna €19 per maand per kind. U krijgt dan orthodontie vergoed tot een maximum bedrag van € 2.000 voor de hele verzekeringsduur. Voor deze vergoeding geldt een wachtjaar.
 • De aanvullende verzekering AV Frieso Compleet biedt een volledige vergoeding van orthodontie voor verzekerden jonger dan 18 jaar (maar niet voor ‘onzichtbare’ beugels).
 • De zorgverzekeraars Anderzorg, CZdirect, Jaaah, Just, VGZbewuzt, VinkVink en ZieZo bieden geen aanvullende verzekering voor orthodontie.

Wachtjaar
Een wachtjaar is een jaar waarin u wel premie betaalt, maar nog steeds geen dekking heeft van de verzekeraar. Die volgt pas in het daarop volgende jaar.

Maximale vergoedingen per jaar
Sommige verzekeraars bieden een maximale vergoeding per jaar aan. Dat is wat verraderlijk omdat de kosten van een orthodontische behandeling niet zo regelmatig verdeeld kunnen worden. De tarieven worden door de NZa vastgesteld en die laten geen vrijheid om de kosten gelijkmatig te verdelen. In de praktijk werkt dit vaak uit tot uitstel tijdens de behandeling van de volgende beugel, omdat de verzekering voor dat jaar al ‘leeg’ is. Het vertraagt hierdoor de behandeling en u betaalt toch veel meer zelf dan u had verwacht.

 

U bent aan zet om tot de juiste keuze te komen.
Raadpleeg voor een compleet overzicht een vergelijkings-website zoals: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthodontie-tot-18-jaar of https://vergelijkmondzorg.nl/orthodontie/ en raadpleeg s.v.p. altijd de polisvoorwaarden van de betreffende zorgverzekeraar als u zeker wilt zijn van de informatie.

Overstappen? Let op de timing.
Het kan nodig zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als u gebruik wilt maken van een aanvullende verzekering van een andere zorgverzekeraar als die u nu heeft (ook al had de wetgever het niet zo bedoeld).
U kunt voor 31 december overstappen, dus houdt dat goed in de gaten.

Contact informatie

Orthodontistenpraktijk Sint Anna
Sint Annastraat 292A
6525 HD Nijmegen

024 – 3567450
receptie@ortho-sintanna.nl

Plan Route

Stuur ons een bericht